Griekenland gaat nog steeds gebukt onder een extreme hittegolf en natuurbranden. Griekse media berichten zondag dat zeker zestien mensen met ademhalingsproblemen in behandeld moesten worden in ziekenhuizen op de Peloponnesos.

Bijna driehonderd brandweerlieden strijden zondag tegen een bosbrand die ongeveer twintig huizen heeft verwoest.

De brand brak zaterdag uit in de buurt van de stad Patras, op zo'n 210 kilometer ten westen van hoofdstad Athene. Volgens persbureau ANA hebben de autoriteiten uit voorzorg het verkeer over een snelweg in dat gebied en de Rio-Antirriobrug over de Golf van Korinthe stilgelegd. De brandweerlieden worden bij het blussen bijgestaan door blusvliegtuigen en helikopters.

In Griekenland worden al dagen temperaturen van boven de 40 graden gemeten. Grieken hoeven voorlopig niet te rekenen op verkoeling. Er worden zondag lokaal temperaturen van rond de 45 graden verwacht. Ook 's nachts blijft het heet. Vooral in stedelijke gebieden zakt het kwik niet onder de 30 graden.

Deskundigen spreken van historische hittegolf

Meteorologen spreken al van een historische hittegolf. Gemeenten hebben gebouwen met airconditioning opengesteld voor mensen die hun snikhete woningen willen verlaten. De autoriteiten waarschuwen dat er door de aanhoudende droogte ook een verhoogd risico op branden blijft bestaan.

Griekenland wordt iedere zomer getroffen door natuurbranden. De Civiele Bescherming zegt dat in 24 uur tijd 58 branden zijn uitgebroken. De brandweer kreeg het vuur in de meeste gevallen snel onder controle.

Griekse eilanden als Kreta, Rodos en Kos zijn ondertussen ook opgeschrikt door aardschokken. De krachtigste aardbeving had zondagochtend een kracht van 5.3. Het epicentrum bevond zich in de buurt van Nisyros, een vulkanisch eiland met ongeveer duizend inwoners. De Griekse zender ERT bericht dat er geen melding is gemaakt van schade of slachtoffers.

Ook in Italië en Turkije hevige bosbranden

Ook in het zuiden van Italië is het bloedheet en zijn branden uitgebroken. Vooral het eiland Sicilië heeft met natuurbranden te kampen. Sardinië werd een week geleden al getroffen door een grote bosbrand.

Vrijdagavond zijn bij de kuststad Catania zo'n 150 mensen op zee geëvacueerd. Ze waren door de vlammen ingesloten. De groep werd met rubberbootjes overgebracht naar boten van de kustwacht.

In Turkije zijn zes doden te betreuren vanwege hevige bosbranden. Het dodental liep zaterdag op tot zes, nadat twee houthakkers om het leven waren gekomen.

Het gevaar is nog niet geweken in Turkije. De komende dagen wordt ook daar extreme hitte met temperaturen tot boven de 40 graden verwacht.

NU.nl-lezer Jasper van den Broek legde de rookwolken boven de Turkse kust op beeld vast.

NU.nl-lezer Jasper van den Broek legde de rookwolken boven de Turkse kust op beeld vast.
NU.nl-lezer Jasper van den Broek legde de rookwolken boven de Turkse kust op beeld vast.
Foto: Jasper van den Broek