Miljoenen Amerikanen dreigen dakloos te raken doordat een verbod op huisuitzettingen verloopt. Dat was ingesteld tijdens de coronacrisis en valt nu weg terwijl de deltavariant van het virus in veel staten om zich heen grijpt. Een poging om de maatregel op de valreep te verlengen is mislukt en dat leidt tot harde politieke verwijten.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC had de maatregel in september 2020 ingesteld om huurders te beschermen. De coronacrisis leidde destijds tot het verlies van miljoenen banen in de Verenigde Staten. De CDC vreesde dat het virus sneller om zich heen zou grijpen als mensen massaal dakloos zouden worden.

Hoewel het inmiddels beter met de economie gaat, hebben volgens onderzoekers nog steeds miljoenen Amerikanen een huurachterstand. De eerste uitzettingen kunnen volgens Amerikaanse media maandag al plaatsvinden. Het Congres had 46 miljard dollar (ruim 38 miljard euro) aan noodsteun vrijgemaakt om huurders en verhuurders te helpen, maar daar is pas zo'n 3 miljard dollar van uitgegeven.

President Joe Biden steunde de verlenging van het uitzettingsverbod, maar zei dat zijn regering daar geen zeggenschap meer over had door een recente uitspraak van het hooggerechtshof. Een van de rechters van het hof waarschuwde vorige maand dat een verlenging moet worden geregeld door het Congres.

Witte Huis deed donderdag beroep op Congres

Het Witte Huis deed afgelopen donderdag een beroep op het Congres om in actie te komen. Dat was vlak voor het verlopen van de deadline en dat namen sommige partijgenoten de president niet in dank af. Progressieve parlementariërs als Alexandria Ocasio-Cortez vinden dat Biden veel eerder van zich had moeten laten horen.

De Democratische Partij van de president deed nog een poging om voldoende steun voor verlenging te vinden, maar die mislukte. Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en partijgenoot van Biden, gaf de Republikeinen daar vervolgens de schuld van. Ze verweet de partij op Twitter "pure wreedheid" en zei dat "kinderen en gezinnen" zo worden veroordeeld tot dakloosheid.