Ruim 200.000 Fransen in meerdere steden zijn ook deze zaterdag weer de straat op gegaan om te protesteren tegen coronamaatregelen zoals de zogenoemde gezondheidspas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak over ruim 204.000 deelnemers, de grootste opkomst tot nu toe. Vorige week betoogden 160.000 mensen, de week daarvoor 110.000.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken relativeerde de cijfers en benadrukte dat de demonstranten niet in de meerderheid zijn. Hij wees erop dat zich al ruim vier miljoen mensen hebben laten vaccineren na de jongste oproep van president Emmanuel Macron.

In de hoofdstad Parijs waren meerdere protesten met duizenden demonstranten, waarbij de roep om "vrijheid" centraal stond. Ruim drieduizend politieagenten waren ingezet, melden Franse media. Her en der kwam het tot botsingen.

Toen relschoppers straten blokkeerden met afvalcontainers en andere barricades opwierpen, grepen eenheden in met traangas en waterkanon. Drie agenten raakten gewond. Er waren zeker tien aanhoudingen. In Toulouse werden zeven personen gearresteerd, onder wie een man met een pistool net voor het begin van de betoging daar.

Het Franse persbureau AFP onderbrak zijn berichtgeving met beelden van de protesten in Parijs nadat twee journalisten waren aangevallen, uitgescholden en bespuugd. Bij vorige demonstraties waren verslaggevers ook al doelwit van gewelddadige betogers.

Franse politie zet waterkanon en traangas in bij protest tegen coronapas
44
Franse politie zet waterkanon en traangas in bij protest tegen coronapas

Regering wil met coronapas vaccineren stimuleren

Met de coronapas kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, negatief getest of genezen. Het bewijs wordt op steeds meer plaatsen verplicht, vanaf 9 augustus bijvoorbeeld voor cafés en restaurants, grote winkelcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en treinen over lange afstanden.

De regering wil daarmee het vaccineren stimuleren in de strijd tegen de vierde coronagolf, die veroorzaakt wordt door de uiterst besmettelijke deltavariant. De pas is al nodig voor onder meer musea, bioscopen en grote evenementen.

Fransen kunnen de gezondheidspas op hun smartphone zetten. Nederlanders kunnen de Europees erkende CoronaCheck-app gebruiken.