Op de Franse wegen stond tijdens zwarte zaterdag op het hoogtepunt in totaal 1.090 kilometer file, zo meldt de ANWB. De vertraging op de Route du Soleil (de A7 en A9 samen) bedroeg meer dan zes uur. Aan het eind van de middag waren de meeste files volgens de ANWB opgelost.

"Zwarte zaterdag maakt in Frankrijk zijn reputatie waar", aldus de ANWB. In het land moest ook rekening worden gehouden met extra reistijd op de A10 van Parijs naar Bordeaux en op de A75 tussen Parijs en Clermont-Ferrand.

Ook in andere Europese vakantielanden was het druk. In Duitsland was veel vertraging op de route Würzburg-Neurenberg-München-Salzburg. Het grootste knelpunt in Oostenrijk was de Tauern Autobahn van Salzburg naar Villach. In Italië was sprake van ruim drie uur oponthoud op de A22 tussen Brenner en Verona.

De ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, wees vakantiegangers erop dat de veelgebruikte Duitse snelwegen A1 en A61 deels onbegaanbaar zijn door de schade die het hoogwater deze maand heeft aangericht.

Er waren omleidingsroutes, maar bestuurders moesten overal rekening houden met lange files. Omrijden over lokale wegen in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts had geen zin, want daar waren ook veel afzettingen wegens herstelwerkzaamheden.

De meeste pechgevallen waarvoor de ANWB Alarmcentrale werd gebeld, deden zich voor in Frankrijk en Italië. "We kregen geen honderden, maar duizenden oproepen en vragen van Nederlanders met pech", zei een woordvoerder. Precieze aantallen kon ze nog niet geven.

Drukte begon vrijdagavond al

Op de Franse en Duitse snelwegen was het vrijdagavond al druk. Het leek erop dat veel vakantiegangers de beruchte zwarte zaterdag voor wilden zijn en daardoor alsnog in de drukte belandden.

Op de Franse snelwegen stond vrijdag op het hoogtepunt ruim 1.000 kilometer file. Zo moesten automobilisten op de A10 van Parijs richting Bordeaux zo'n drie uur aansluiten en op de A71 tussen Parijs en Clermont Ferrand bedroeg de wachttijd in beide richtingen twee uur.

De ANWB ziet dit jaar minder mensen voor een verre vliegreis kiezen, in verband met het coronavirus. Daardoor gaan veel mensen op autovakantie binnen Europa, wat drukkere wegen tot gevolg heeft.