Door hevige bosbranden op het Italiaanse eiland Sicilië is het belangrijkste plaatselijke vliegveld tijdelijk gesloten. Als gevolg daarvan zijn honderden toeristen gestrand op het eiland.

Het vliegveld van de oostelijke kuststad Catania is de grootste luchthaven van Sicilië en een belangrijk aankomstpunt voor toeristen. Vanwege de bosbranden kunnen vliegtuigen niet opstijgen of landen.

De brandweer moest vrijdag ruim vijftig keer uitrukken in Catania en nog eens honderd keer elders op Sicilië, waaronder rond de noordelijke kuststad Palermo.

Veel toeristen die in vakantiehuizen verbleven, zijn volgens het Italiaanse persbureau Ansa geëvacueerd. Enkele stranden zijn gesloten. Ook de plaatselijke bevolking in sommige dorpen moest hun huizen verlaten.

Volgens de regionale regering zijn sommige branden aangestoken. De autoriteiten verwachten zaterdag het hoogste brandrisiconiveau voor Oost- en Noord-Sicilië, bij temperaturen rond de 40 graden. De hitte, droogte en harde wind zorgen ervoor dat de branden zich uitbreiden.

Ook andere delen van Italië hebben te maken met flinke bosbranden, zoals in de regio Lazio met de hoofdstad Rome, in Apulië en in Campanië. Eerder was het eiland Sardinië al hard getroffen. Bossen en huizen zijn daar afgebrand. Reddingswerkers moesten mensen in veiligheid brengen.