Op de Franse en Duitse snelwegen naar de vakantieregio's is het sinds vrijdagavond erg druk, meldt de ANWB. Het lijkt erop dat veel vakantiegangers de beruchte zwarte zaterdag voor willen zijn en daardoor alsnog in de drukte belanden.

Op de Franse snelwegen stond op het hoogtepunt ruim 1.000 kilometer file. Sommige Franse routes zijn overbelast, waardoor mensen in de file staan. Zo moesten automobilisten op de A10 van Parijs richting Bordeaux zo'n drie uur aansluiten en op de A71 tussen Parijs en Clermont Ferrand bedroeg de wachttijd in beide richtingen twee uur.

Op meerdere snelwegen tussen Lille en Parijs stond het verkeer vast of reed het heel langzaam, wat ook daar vertragingen tot drie uur opleverde. De A7 richting Lyon was eveneens erg druk.

De Franse verkeersinformatiedienst adviseert automobilisten om niet vrijdagnacht of zaterdag te gaan rijden, maar pas zondag als dat mogelijk is.

De ANWB ziet dit jaar minder mensen ervoor kiezen een verre vliegreis te maken, in verband met het coronavirus. Daardoor gaan veel mensen op autovakantie binnen Europa, wat ook drukkere wegen tot gevolg kan hebben.

Vakantiegangers Duitsland moeten omrijden door beschadigde wegen

Ook in Zuid-Duitsland is veel vakantieverkeer onderweg en staan er op de A8 van Karlsruhe richting München lange files. Op de Zwitserse A2 vanaf Chiasso richting Luzern is de wachttijd voor de Gotthardtunnel een uur.

De ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, waarschuwt vakantiegangers dat de veelgebruikte snelwegen A1 en A61 in Duitsland deels onbegaanbaar zijn door de schade die het hoogwater deze maand heeft aangericht.

Er zijn omleidingsroutes, maar bestuurders moeten overal rekening houden met lange files. Omrijden over lokale wegen in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts heeft volgens de autoclub geen zin, want daar zijn ook veel afzettingen wegens herstelwerkzaamheden.

Zaterdag wordt extreme drukte verwacht op met name de snelwegen in Frankrijk en Duitsland, niet alleen door mensen die naar hun vakantieadres rijden maar ook door terugkomers. In Duitsland is in een aantal deelstaten vrijdag de zomervakantie begonnen, terwijl die in andere regio's juist voorbij is.