De Tunesische president Kais Saied heeft zondag de werkzaamheden van het parlement voor dertig dagen opgeschort en premier Hichem Mechichi van zijn functie ontheven. De ingreep volgde nadat duizenden Tunesiërs in de hoofdstad Tunis en andere steden hadden geprotesteerd tegen de regering.

Tijdens een toespraak op de staatstelevisie kondigde de Tunesische president aan de uitvoerende macht over te nemen "met de hulp" van een regering die wordt aangevoerd door een nieuwe leider. De president zei deze minister-president zelf aan te zullen stellen.

"Ik waarschuw iedereen die eraan denkt de wapens op te pakken. Het leger zal reageren met kogels", zei Saied. De staatstelevisie zendt het Tunesische volkslied uit.

Enkele uren nadat Saied de opschorting van het parlement aankondigde, arriveerden meerdere militaire voertuigen bij het parlementsgebouw in Tunis, melden bronnen aan persbureau Reuters. De voertuigen zouden het gebouw omsingelen. Volgens ooggetuigen zou parlementsvoorzitter Rached Ghannouchi hebben geprobeerd het gebouw te betreden. Hij zou daarbij zijn tegengehouden door militairen.

De demonstranten eisten de ontbinding van het parlement en het aftreden van de regering. Tunesië worstelt met de economische gevolgen van de coronapandemie, die het land zwaar heeft getroffen.

Parlementsvoorzitter beschuldigt president van plegen staatsgrepen

Bij de protesten van zondag klonken slogans tegen de regerende Ennahda-partij van Ghannouchi. De partij en Ghannouchi beschuldigden de president er zondag meteen van een staatsgreep te plegen. De parlementsvoorzitter heeft het volk in de nacht van zondag op maandag in een video die door zijn partij werd gepubliceerd opgeroepen de straat op te gaan om de vermoedelijke staatsgreep te beëindigen.

Aanhangers van Saied zijn in de nacht van zondag op maandag de straat opgegaan om het besluit van de president te vieren. Op beelden die werden getoond op de staatstelevisie is te zien dat ook Saied zelf zich bij de menigte heeft gevoegd.

Sinds zijn aantreden in 2019 is president Saied verwikkeld in een strijd met de premier en de parlementsvoorzitter. Dat is ten koste gegaan van de bestuurbaarheid van het land.