In Zuid-Frankrijk zijn meer dan duizend brandweerlieden en andere hulpverleners ingezet om een grote bosbrand te bestrijden. Ook op het Italiaanse eiland Sardinië woedt een grote natuurbrand: honderden mensen moesten daar hun woning verlaten.

De brand in Zuid-Frankrijk woedt tussen Narbonne en Carcassonne. Tot nog toe is ongeveer 8,5 vierkante kilometer in vlammen opgegaan. Om de brand te bestrijden zijn ook blusvliegtuigen ingezet.

Doordat ook hoogspanningslijnen zijn getroffen, zijn zowel in Frankrijk als in Spanje en zelfs Portugal zaterdag op diverse plaatsen stroomstoringen ontstaan. In Frankrijk hadden ongeveer 100.000 huishoudens daar last van, meldde netwerkbedrijf RTE.

Er zijn tot dusver geen berichten over slachtoffers.

Grote bosbranden treffen Zuid-Frankrijk en Italiaans Sardinië
58
Grote bosbranden treffen Zuid-Frankrijk en Italiaans Sardinië

Italiaans dorp in geheel ontruimd

Op Sardinië woedt een bosbrand die onder meer de plaats Cuglieri heeft bereikt. De brand is nog altijd niet onder controle. Er zijn volgens plaatselijke media panden beschadigd en boeren hebben oogsten en vee in de vuurzee verloren, maar er wordt geen melding gemaakt van gewonden. Volgens de Europese Commissie is tot nu toe zo'n 4000 hectare bosgebied afgebrand.

De bosbranden worden onder meer bestreden door blushelikopters en honderden brandweerlieden en vrijwilligers.

Al circa vierhonderd mensen moesten vanwege hun eigen veiligheid vertrekken uit het gebied. De inwoners werden in de nacht van zaterdag op zondag geëvacueerd. Het dorpje Sennariolo moest zelfs in zijn geheel worden ontruimd.

Europese Unie stuurt blusvliegtuigen naar Sardinië

De Europese Unie stuurt vier vliegtuigen naar Sardinië om te helpen bij de bestrijding van grote bosbranden in het westen van het eiland. Hiertoe is besloten nadat Italië zondag de hulp van andere Europese landen inriep.

Minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio zei zondag dat blusvliegtuigen konden helpen. Frankrijk stuurde al twee vliegtuigen. Volgens de Europese Commissie stuurt nu ook Griekenland twee toestellen.