Op diverse Europese snelwegen stonden zaterdag lange vakantiefiles, vooral van noord naar zuid. In Frankrijk was de grootste drukte. Hier stond op het hoogtepunt in totaal zo'n 1000 kilometer file, zegt een woordvoerder van de ANWB.

In de loop van de middag werden de vertragingen wat minder. Het verkeer liep vooral vast op het zuidelijke deel van de Autoroute du Soleil (tussen Lyon en Marseille) en op de wegen vanuit het noorden naar Bordeaux en Spanje.

In Duitsland waren er onder meer files tussen Hannover en Hamburg en bij München en Neurenberg. Ook aan de Duitse grens was het druk.

De A61 was in de buurt van Keulen nog altijd afgesloten vanwege de schade die door de overstromingen is ontstaan. Dat gaf meer drukte op andere wegen. Ook in Duitsland werd het halverwege de middag minder druk.

Ook in Oostenrijk liep verkeer vast

In Oostenrijk liep het verkeer op de A10 van het noordelijke Salzburg naar het zuidelijke Villach uren vertraging op. In Zwitserland was het eveneens erg druk op onder meer de A2 richting Italië.

Volgend weekend wordt ook weer veel drukte verwacht op de Franse wegen. In dat weekend gaan de Fransen massaal op vakantie. 31 juli wordt een 'zwarte zaterdag' met heel veel vertragingen, zegt de woordvoerder van de ANWB.

Mag een EU-land ongevaccineerde vakantiegangers weigeren?
143
Mag een EU-land ongevaccineerde vakantiegangers weigeren?