Oostenrijk zegt te maken te hebben met een toenemend aantal migranten dat illegaal het land probeert binnen te komen. Daarom stuurt het land vierhonderd extra militairen naar zijn grenzen.

"We zien dat het aantal mensen dat wordt tegengehouden aan de Oostenrijkse grens weer toeneemt", zei minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer zaterdag op een persconferentie, waar hij de maatregel bekendmaakte.

Volgens Nehammer zijn dit jaar al 15.768 mensen aangehouden die Oostenrijk illegaal probeerden binnen te komen. In heel 2020 waren dat er 21.700. Ook zijn dit jaar tweehonderd mensensmokkelaars gearresteerd.

De meeste migranten komen uit Afghanistan. Nehammer zei dat de vluchtroute vanuit Afghanistan "door tien veilige landen" voert en dat zijn land een van de grootste Afghaanse gemeenschappen van Europa herbergt. "Het kan niet zo zijn dat Oostenrijk en Duitsland voor de EU het Afghanistanprobleem oplossen", aldus de minister van de conservatieve ÖVP.

Vooral de grens met Hongarije is populair bij migranten. De meeste extra militairen worden daar ingezet, maar ook langs de grenzen met Slowakije en Tsjechië wordt de bewaking versterkt.

In 2020 minder migranten naar Nederland

Na jaren van stijging kwamen vorig jaar minder migranten naar Nederland, meldt het statistiekbureau CBS. De vele reisbeperkingen die golden vanwege de uitbraak van COVID-19 maakten het moeilijk om deze kant op te komen. Vooral arbeidsmigranten uit landen buiten Europa bleven weg.

In 2020 kwamen 171.000 migranten hiernaartoe die niet de Nederlandse nationaliteit hadden. Dat zijn er 44.000 minder dan in 2019. De toestroom uit landen buiten Europa nam het meest af, met 30.000 migranten.