De afdeling Moordzaken van de politie in Palma rondt naar verwachting donderdag het onderzoek naar de fatale mishandeling op het Spaanse eiland Mallorca af, schrijft de lokale krant Última Hora. Dat zou dan meteen moeten leiden tot een verzoek aan Nederlandse collega's de acht geïdentificeerde verdachten te arresteren.

De krant schreef eerder al dat justitie wil dat de verdachten in de leeftijd van 18 tot 20 jaar in afwachting van een proces in voorarrest worden geplaatst. Dat is mede omdat een aantal verdachten of hun familie over "veel middelen" zou beschikken en er daardoor vluchtgevaar zou bestaan.

De verdachten zouden zowel in Nederland als op Mallorca "een leger aan advocaten" hebben ingezet om uitlevering aan Spanje te voorkomen, om te weten te komen wie waar precies van wordt beschuldigd en om uit te zoeken of er te onderhandelen valt over overgave aan de Spaanse justitie.

De politie wilde de groep afgelopen week aanhouden in hun vakantiewoning vlak bij Palma, maar twaalf van de dertien verdachten bleken spoorslags terug naar Nederland te zijn gevlogen. De achterblijver kon vrijdag op het vliegveld worden aangehouden en is verhoord, maar werd vrijgelaten omdat hij niet zou hebben meegedaan aan de fatale mishandeling.

Dodelijke mishandeling Mallorca: moeten verdachten naar Spanje?
125
Dodelijke mishandeling Mallorca: moeten verdachten naar Spanje?

Slachtoffer geschopt door mogelijk twee verdachten

Een groep van dertien jongeren ging in de vroege uren van 14 juli voorbijgangers te lijf aan het strand op het eiland. Ze vielen daarbij ook een groepje van vijf landgenoten aan. Een van hen werd ook tegen het hoofd geschopt. De 27-jarige man uit Waddinxveen overleed zondag als gevolg van opgelopen hersenletsel.

De Spaanse politie beschikt over bewakingscamera's aan het strand en dus beelden van de mishandeling. Volgens Última Hora is daardoor bij de afdeling Moordzaken bekend dat zeker elf verdachten het op de grond liggende en later overleden slachtoffer niet hebben geschopt.