In Argentinië mogen non-binaire personen voortaan een nationale identiteitskaart of paspoort aanvragen met daarop een 'X' als geslachtsaanduiding. Dat maakte de Argentijnse regering woensdag bekend.

Het Zuid-Amerikaanse land is daarmee het eerste in de regio dat mensen die zich man noch vrouw voelen die mogelijkheid biedt.

President Alberto Fernández vertelde bij de bekendmaking van het overheidsbeleid dat er "andere identiteiten zijn dan die van man en vrouw". Die moeten volgens Fernández worden gerespecteerd. "Er zijn duizend manieren om lief te hebben, geliefd te worden en gelukkig te zijn", voegde hij daaraan toe.

Fernández bood, vergezeld door de Argentijnse minister van Binnenlandse Zaken Eduardo de Pedro en de minister van Gender en Diversiteit Elizabeth Gómez Alcorta, de eerste drie ID-kaarten met een 'X' aan.

Volgens Fernández is het ideaalbeeld "dat we allemaal kunnen zijn wie we zijn en niemand geeft om het geslacht van mensen". Argentinië treedt met het overheidsbeleid in de voetsporen van landen als Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. Daar kunnen non-binaire personen al een paspoort met een 'X' aanvragen.

In Nederland kreeg een non-binair persoon in 2018 voor het eerst een paspoort met de letter 'X' als geslachtsaanduiding.

Woensdag stelde de rechtbank in Amsterdam dat het geslacht van iemand die zich man noch vrouw voelt ook officieel op de geboorteakte mag worden gezet. Tot nu toe was dat geen optie, omdat de Nederlandse wet die mogelijkheid niet biedt.