De Europese Commissie stelt Polen een harde deadline in het conflict tussen Brussel en Warschau over de rechtsstaat. Als Polen niet binnen een week luistert naar het Europees Hof van Justitie, vraagt de Commissie het Hof om het land een dwangsom op te leggen, meldt Het Financieele Dagblad maandag.

De Europese Commissie wil dat Polen onder meer de invoering van een tuchtcollege voor rechters terugdraait. Daardoor kunnen zij niet langer onafhankelijk hun werk doen, oordeelde ook het Europees Hof. Maar de hoogste Poolse rechter besliste vorige week - op verzoek van de regering - dat die zich niets van het Hof in Luxemburg moet aantrekken.

Polen krijgt waarschijnlijk zeven dagen de tijd om zich alsnog gewonnen te geven. Dat zal de Commissie volgens onder meer Deutsche Welle en de Poolse krant Gazeta Wyborcza dinsdag naar verwachting besluiten. Om te beginnen met het tuchtcollege. Daarna moet Polen ook aan de slag met andere gehekelde hervormingen van de rechterlijke macht.

Als het Hof Polen een dwangsom oplegt en het land weigert die te betalen, dan kan de Commissie dat bedrag mogelijk aftrekken van de EU-subsidies voor Polen.