De hulpdiensten in België zijn, op een paar zoekacties na, vooral nog bezig met het opruimen van de schade na het noodweer in het land. Het aantal dodelijke slachtoffers is inmiddels gestegen naar 31, maakt het Belgische crisiscentrum zondag bekend.

Het aantal vermisten is daarnaast gestegen naar 163. Of deze mensen daadwerkelijk vermist zijn of gewoon onbereikbaar, is nog niet duidelijk.

In de getroffen gebieden in het land is zondagmiddag geen sprake meer van dreigend gevaar. Volgens het crisiscentrum voeren de hulpdiensten geen reddingsacties meer uit, maar zijn er in een aantal gebieden nog wel zoekacties. "De focus van de operaties verlegt zich nu naar het zware opruimwerk en het opmeten van de immense materiële schade", aldus het crisiscentrum.

Eerder op de dag werd al bekendgemaakt dat de situatie op alle getroffen plekken verbetert.

In veel gemeenten zijn de herstel- en opruimingswerken begonnen. Daarbij krijgen getroffenen hulp van vrijwilligers en soms ook van Defensie. Er zijn nog wel steeds plekken waar het water hoog staat.

'Enorme schade wordt langzaam zichtbaar'

Vooral in en rondom Luik hebben de overstromingen veel schade aangericht. Het plaatsje Pepinster is een van de zwaarst getroffen gebieden: er zouden inmiddels negen doden zijn gemeld en nog tientallen mensen worden vermist.

Het crisiscentrum laat weten dat de enorme schade door het natuurgeweld langzaam zichtbaar wordt en de dat problemen met het drinkwater de grootste zorg blijven. Niet alle getroffen gebieden hebben weer elektriciteit en schoon drinkwater. Op sommige plekken kunnen die problemen vanwege de wateroverlast nog niet worden opgelost.

Waarom de regenval in Duitsland en België dodelijker is dan bij ons
147
Waarom de regenval in Duitsland en België dodelijker is dan bij ons