Verschillende regio's in Duitsland zijn zaterdag getroffen door extreme regenval. In de Oost-Duitse deelstaat Saksen viel binnen 24 uur meer dan honderd liter neerslag per vierkante meter, met overstromingen tot gevolg.

Meer naar het zuiden is de regio Oberbayern in Beieren getroffen. Daar is de situatie dramatisch, aldus de hulpdiensten. Er zijn in dat gebied twee mensen omgekomen, maar onduidelijk is of hun dood iets te maken heeft met de overstromingen.

In Saksen is er wateroverlast in Saksisch Zwitserland, een populaire heuvelachtige toeristische regio vlak bij Dresden. De lokale autoriteiten meldden zaterdagavond dat verschillende plaatsen niet meer bereikbaar zijn: vooral Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schöna en Gohrisch zijn zwaar getroffen.

De bevolking wordt aangeraden kelders, ondergrondse garages en de metro te mijden. De spoorlijn tussen Bad Schandau en het Tsjechische Decín is afgesloten. "De situatie is gespannen, maar beheersbaar", aldus het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat.

Op de rivier de Polenz is alarmpeil 4 overschreden nabij Neustadt, zegt het overstromingscentrum van Saksen. In de rivieren Kirnitzsch, Sebnitz en Lachsbach is sprake van een "extreme stijging van het waterpeil".

"Zware overstromingen zijn te verwachten", aldus een overheidsinstantie zaterdagavond. Sinds zaterdagmiddag hebben hulpverleners al meer dan 250 keer moeten uitrukken.

Overstromingen in Oostenrijk: straten veranderen in kolkende rivier
60
Overstromingen in Oostenrijk: straten veranderen in kolkende rivier

Situatie 'dramatisch'

In Oberbayern is sinds zaterdagavond sprake van geëvacueerde huizen, aardverschuivingen, ondergelopen straten en kelders die onder water staan. De brandweer is er druk in de weer. De situatie is "dramatisch", zeggen de hulpdiensten van de regio rond Traunstein.

Vooral Berchtesgaden en Bischofswiesen, helemaal in het zuiden nabij de grens met Oostenrijk, zijn zwaar getroffen. Het water stroomt van de bergen en het waterpeil van de Ache neemt fors toe. Enkele huizen zijn ontruimd.

De bevolking wordt geadviseerd kelders te verlaten en niet de straat op te gaan. Verschillende kleinere snelwegen zijn overstroomd of afgesloten wegens aardverschuivingen.

Waarom de regenval in Duitsland en België dodelijker is dan bij ons
147
Waarom de regenval in Duitsland en België dodelijker is dan bij ons