De hoogste Poolse rechter heeft woensdag bepaald dat Polen een uitspraak van het Europees Hof van Justitie over de rechterlijke macht in het land mag negeren. Die gaat in tegen de Poolse grondwet, vindt het constitutioneel tribunaal.

Het conflict tussen het Europees Hof, gevestigd in Luxemburg, en Polen draait om de invoering van een tuchtcollege voor Poolse rechters in februari 2020. Daardoor kunnen Poolse rechters sommige zaken niet voorleggen aan het Europees Hof.

Het Europees Hof vindt dat rechters in Polen niet onafhankelijk hun werk kunnen doen en dat daarom de rechtsstaat wordt aangetast.

Het Hof gaf daarom opdracht het college voorlopig niet in te voeren en doet daarover donderdag definitief uitspraak. Volgens het constitutioneel tribunaal in Polen gaat het Luxemburgse hof daar echter helemaal niet over en staat Polen volgens de eigen grondwet in zijn recht.

Het oordeel kan grote gevolgen hebben voor de Europese rechtsorde, waarin het Europees Hof het laatste woord heeft. Critici vrezen dat het een stap op weg naar Poolse uittreding uit de Europese Unie is.