Enkele verdachten van de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse hebben tegen de politie gezegd dat het doel van hun missie was om hem alleen te arresteren. Dat meldt de Miami Herald zondag na gesprekken met rechercheurs die de verdachten hebben ondervraagd.

Na de moord op Moïse, die in de nacht van dinsdag op woensdag in zijn eigen huis werd doodgeschoten, werd een commando-eenheid bestaande uit twee Amerikanen met een Haïtiaanse achtergrond en 26 Colombianen gearresteerd. Drie vermeende daders werden gedood, terwijl acht verdachten nog op de vlucht zijn.

De twee Amerikanen, die als tolk deelnamen aan de operatie, zouden aan de onderzoekers verteld hebben dat het plan alleen was om Moïse te arresteren. De twee Amerikanen zouden wel hebben gezien hoe de moord plaatsvond, maar daar niet aan hebben deelgenomen.

"Na de arrestatie moesten ze de president naar het presidentiële paleis brengen", citeert de Miami Herald hoofdaanklager Clément Noël. Daar zouden de aanvallers Moïse willen dwingen om af te treden en ter plekke een vervanger aan te stellen.

Noël zegt het verhaal niet geloofwaardig te vinden. Zo is het op Haïti niet toegestaan om iemand te arresteren na 18.00 uur, tenzij de persoon op heterdaad betrapt wordt tijdens het begaan van een misdaad.

Ook politiechef Léon Charles gelooft niet dat de aanvallers een ander plan hadden dan de president te vermoorden. "Ze wilden hem dood. Ze wisten precies wat ze deden."