De massamoord in Srebrenica van 26 jaar geleden wordt zondag herdacht op Het Plein in Den Haag. Vanwege het coronavirus is de herdenking ook dit jaar te volgen via een livestream. Zoals elk jaar worden de namen van slachtoffers genoemd. Ook houdt de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, een toespraak.

De herdenking begint om 15.00 uur.

Srebrenica geldt als een van de pijnlijkste episodes uit de recente Nederlandse geschiedenis en de ernstigste oorlogsmisdaad in Europa na de Tweede Wereldoorlog.

Nederlandse VN-militairen van Dutchbat beschermden de enclave Srebrenica tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië in 1995. Zij moesten toezien, onder meer vanwege de weigering van het VN-hoofdkwartier in Kroatië om luchtsteun te verlenen, hoe Bosnisch-Servische troepen de enclave innamen en Bosnische moslimmannen en -jongens wegvoerden. Meer dan achtduizend van hen werden vermoord. De lichamen verdwenen in massagraven.

De slachtoffers worden sinds 1997 herdacht op 11 juli. In Bosnië en Herzegovina wordt in Potocari, een dorp net buiten Srebrenica waar de blauwhelmen van Dutchbat hun basis hadden, stilgestaan bij de gruwelijkheden. Daar is ook de herdenkingsbegraafplaats waar veel slachtoffers liggen begraven.

Tijdens de herdenking vorig jaar, een kwart eeuw na dato, zei premier Mark Rutte in een videoboodschap dat Nederland een diepe band voelt met de mensen van Srebrenica. "Met u en met uw geliefden, die - tot onze spijt - niet konden worden beschermd. We buigen in stilte het hoofd."

Het Joegoslaviëtribunaal oordeelde in 2001 dat er in Srebrenica sprake was geweest van een genocide. In 2005 kwam het Amerikaans Congres tot dezelfde conclusie.

Hoe Nederland betrokken werd bij de val van Srebrenica
247
Hoe Nederland betrokken werd bij de val van Srebrenica