In Spanje zijn dinsdag drie mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van een 24-jarige homoseksuele man. Samuel Luiz zou zaterdag in A Coruña in een nachtclub zijn aangevallen vanwege zijn geaardheid. Dat leidde tot grote protesten in onder meer Barcelona, Sevilla en Madrid.

De Spaanse politie sluit niet uit dat er meer arrestaties worden verricht. De rollen van de reeds aangehouden mannen worden nog onderzocht. Ook moet nog worden vastgesteld of er officieel sprake is van een haatmisdrijf.

Een getuige vertelde dinsdag aan de Spaanse televisiezender La Sexta dat Luiz vlak voor de aanval werd uitgescholden vanwege zijn geaardheid. Hij was op dat moment aan het videobellen met een vriend. Mogelijk hebben jongeren hem aangevallen omdat ze dachten dat hij ze aan het filmen was.

Spanjaarden verzamelden zich in meerdere steden om medeleven met de vrienden en familie van het slachtoffer te betuigen en om te demonstreren tegen homofobie. In Madrid werd de oproerpolitie ingezet om een grote menigte op te breken, schrijft persbureau Reuters. De regionale regering heeft een onderzoek ingesteld naar de inzet van de politie.