De Belarussische voormalige presidentskandidaat Viktor Babariko is veroordeeld tot veertien jaar cel wegens corruptie, melden lokale en Russische media.

Aanklagers hadden vijftien jaar cel geëist tegen Babariko, die geldt als een van de belangrijkste tegenstanders van president Alexander Lukashenko.

De 57-jarige Babariko stelde zich in de aanloop naar de presidentsverkiezingen vorig jaar kandidaat. Hij deed het goed in de peilingen en leek een serieuze bedreiging voor Lukashenko te worden, maar werd enkele weken voor de verkiezingsdag gearresteerd.

De Belarussische geheime dienst beschuldigde hem van omkoping en witwassen. Babariko zou zich daar schuldig aan hebben gemaakt als hoofd van de Belarussische bank Belgazprombank, die onderdeel is van het Russische energieconcern Gazprom.

Zeven Belarussische verdachten die vergelijkbare aanklachten ten laste worden gelegd, hebben bij hun schuldbekentenis ook getuigd tegen Babariko. Die houdt vol dat hij vals beschuldigd wordt.

In de aanloop naar de verkiezingen trad Lukashenko hard op tegen oppositieleden en demonstranten. De opvolger van Babariko als belangrijkste oppositieleider, Sviatlana Tsikhanouskaya, is het land ontvlucht om arrestatie te ontkomen, al staat ze volgens de Belarussische regering inmiddels niet meer op een lijst van gezochte mensen.

Opnieuw protesten in Belarus: zeker honderd activisten opgepakt
98
Opnieuw protesten in Belarus: zeker honderd activisten opgepakt