In veel landen in Zuidoost-Azië loopt het aantal besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen snel op. Dat is opvallend, aangezien landen in die regio vorig jaar werden geprezen vanwege hun succesvolle bestrijding van het virus. Zo gaat het nu in Zuidoost-Azië.

 • Myanmar heeft zondag 2.318 besmettingen geregistreerd. Nog niet eerder noteerde het Aziatische land zo veel besmettingen in 24 uur. Ook de 35 coronagerelateerde sterfgevallen die Myanmar zondag registreerde, betekenen een record. Bovendien ligt het aandeel positieve tests met 22 procent hoger dan tijdens de vorige coronapiek, die het land eind vorig jaar doormaakte.

 • De gezondheidsautoriteiten in Thailand stellen dat de deltavariant vanuit Myanmar hun land heeft bereikt. De alphavariant is daar vooralsnog dominant, maar de deltavariant rukt op. In de hoofdstad Bangkok heeft die variant inmiddels een aandeel van 70 procent in het aantal nieuwe besmettingen.

 • Indonesië heeft zondag 555 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Het land noteerde niet eerder zo veel gevallen op één dag, aldus The Guardian. Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen in Indonesië is hiermee de 60.000 gepasseerd. Indonesië noteerde zondag 27.913 besmettingen, meldt The Jakarta Post. Daarmee zet het land een trend door waarin de afgelopen weken het aantal besmettingen steeds nieuwe recordwaarden bereikte.

 • In Vietnam heeft men te maken met de vierde golf, waardoor in juni de coronamaatregelen aangescherpt moesten worden. In Maleisië is het aantal coronagerelateerde sterfgevallen de afgelopen twee maanden ruim verdrievoudigd tot bijna 5.400. In het afgelopen etmaal zijn 6.658 nieuwe besmettingen geregistreerd, zo meldde de BBC eerder op maandag.

 • In Taiwan is de situatie weliswaar verbeterd, maar worden er als gevolg van de deltavariant wel steeds vaker besmettingsclusters ontdekt.
  Heb je echt geen tweede prik nodig als je al corona hebt gehad?
  129
  Heb je echt geen tweede prik nodig als je al corona hebt gehad?

Er zijn drie redenen waarom het juist nu misgaat, zo vermoeden experts: de beschikbaarheid van coronavaccins, het lage vaccinatietempo als gevolg daarvan en de aanwezigheid van de deltavariant van het coronavirus. De gebrekkige vaccinatiecampagne moeten we volgens Stephen Morrison, directeur van het Global Health Policy Center, tegen de achtergrond van de succesvolle virusaanpak van vorig jaar zien. Dat zei hij onlangs in gesprek met CNN.

Het coronavirus bleef ogenschijnlijk lang onder controle, ondanks de aanwezigheid van een omvangrijke maakindustrie, waar veel mensen in fabrieken dicht op elkaar en lang niet altijd onder ideale omstandigheden werken. Landen als Thailand, Taiwan en Vietnam zouden lessen hebben getrokken uit de SARS-uitbraak tussen 2002 en 2004.

Daardoor ontbrak bij veel regeringen de echte noodzaak om op tijd grote aantallen vaccins in te slaan, zo is het vermoeden. Zo werd in Vietnam pas vorige maand begonnen met een spaarpotje om vaccins in te slaan. Weer andere landen hebben er simpelweg niet de financiële middelen voor.

Daar kwam de regio tot een aantal weken geleden nog mee weg, totdat de besmettelijke deltavariant opdook. De deltavariant is 40 tot 60 procent besmettelijker dan de nu dominante alfavariant (ook wel de Britse variant) van het coronavirus, vertelde infectieziektenepidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc eerder aan NU.nl. Nu zijn het juist de talrijke fabrieken die voor problemen zorgen, want daar worden veel besmettingsclusters ontdekt.

De deltavariant legt bovendien de effecten van economische ongelijkheid bloot. In het welvarende Singapore, waar de economie op financiële dienstverlening drijft, is 37,5 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Tegelijkertijd zijn in de fabrieken in Thailand veel arbeidsmigranten uit Myanmar onder slechte omstandigheden aan het werk. In Myanmar heeft slechts 2,8 procent van de bevolking twee prikken gehad, in Thailand zo'n 4,1 procent. Met alle gevolgen van dien.

Nu is de vaccinatiegraad op meer plekken in Zuidoost-Azië minder dan 10 procent, maar landen als Taiwan en Thailand zouden in staat moeten zijn om hun vaccinatieprogramma op orde te krijgen, zegt Morrison. Het is de vraag of die verwachting voor andere landen ook reëel is.