China heeft de strijd tegen de besmettelijke ziekte malaria officieel gewonnen, maakte de gezondheidsorganisatie WHO woensdag bekend. China is het eerste land in de regio ten westen van de Stille Oceaan dat in de afgelopen dertig jaar malariavrij is verklaard.

In de jaren veertig van de vorige eeuw rapporteerde China ongeveer 30 miljoen malariagevallen per jaar. Sinds de jaren vijftig hebben tal van overheidsprogramma's het aantal besmettingen naar beneden gebracht.

Het land bewerkstelligde dit door onder meer preventieve medicijnen te verstrekken in risicogebieden, broedgebieden voor muggen te verkleinen en insectenwerende middelen en netten beschikbaar te stellen.

Malaria wordt overgedragen door geïnfecteerde anofe­lesmuggen. Een parasiet veroorzaakt een infectieziekte die onder meer hoge koorts, hoofdpijn en koude rillingen veroorzaakt. Als malaria niet snel wordt behandeld, kan de ziekte levensbedreigend zijn.

Volgens het laatste World Malaria Report van de WHO leden in 2019 wereldwijd 229 miljoen mensen aan malaria. Naar schatting overleden in dat jaar 409.000 mensen aan de ziekte. Met 94 procent van de malariagevallen lijdt Afrika het zwaarst onder de ziekte.