Een ingenieur heeft drie jaar voordat het Champlain Towers South-appartementencomplex vlak bij de Amerikaanse stad Miami instortte al gewaarschuwd voor "grote structurele schade" aan het gebouw. The New York Times heeft een rapport hierover ingezien.

Er zou onder meer schade aan het betonnen fundament onder het zwembad zijn ontstaan. Ook zouden er barsten en afbrokkelende pilaren, balken en muren van de parkeergarage onder het dertien verdiepingen tellende complex zijn aangetroffen. De schade zou zijn veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan de zoute zeelucht langs de kust van de staat Florida.

De ingenieur, Frank Morabitoa, drong destijds bij het management van het gebouw aan op spoedige reparaties. In de nacht van woensdag op donderdag, vlak voordat de eerder geadviseerde reparaties zouden plaatsvinden, stortte het appartementengebouw in. Sindsdien zijn tussen het puin vier lichamen aangetroffen. 159 mensen zijn nog altijd vermist.

Onderzoekers hebben de oorzaak van de instorting nog niet kunnen vaststellen, mede doordat de onderzoekers nog geen volledige toegang tot de rampplek hebben, waar reddingsploegen nog volop zoeken naar overlevenden. Experts verwachten dat het onderzoek naar de oorzaak van de instorting nog maanden kan duren.

Luchtbeelden tonen reddingsactie in Miami na instorten gebouw
62
Luchtbeelden tonen reddingsactie in Miami na instorten gebouw