De Spaanse premier Pedro Sánchez gaat negen vooraanstaande separatisten uit Catalonië gratie verlenen. Hij zei op een bijeenkomst in Barcelona over de relatie tussen Spanje en de noordoostelijke regio dat de regering dinsdag formeel besluit tot de vrijlating van de veroordeelde kopstukken.

De negen zitten vast wegens hun rol bij een chaotische poging in 2017 Catalonië af te scheiden. De regioregering organiseerde een illegaal referendum waar voornamelijk separatisten op afkwamen. De regering gebruikte de uitslag om zich onafhankelijk te verklaren. Dat was volgens de rechters echter hoogverraad.

Een reeks Catalaanse bestuurders uit die tijd heeft in 2019 lange celstraffen gekregen, terwijl onder anderen de toenmalige Catalaans premier Carles Puigdemont het land uit vluchtte.

Sánchez is naar het beroemde Liceu-theater en operahuis in Barcelona gekomen om te werken aan "een toekomst voor heel Spanje". Buiten betogen enkele honderden mensen tegen het bezoek van de Spaanse premier aan Barcelona.

Premier hoopt op politieke steun van separatisten

In Madrid vond vorige week een grote demonstratie plaats van rechtse oppositiepartijen, die hiermee protesteerden tegen de plannen van de linkse premier om de separatistenleiders vrij te laten. Tienduizenden mensen scandeerden "Geen pardon!" en liepen rond met grote borden met dezelfde tekst.

Sánchez beloofde in 2019 dat de veroordeelde Catalaanse politici hun straf uit zouden moeten zitten. De premier hoopt met de vrijlating steun van Catalaanse partijen te 'kopen' voor zijn minderheidsregering. Sánchez zoekt naarstig naar steun om een meerderheid te behalen bij grote kwesties, zoals de begroting.

De vorige regering van Sánchez viel nadat de separatisten hun steun aan hem hadden ingetrokken.