De Verenigde Naties (VN) sturen een team van specialisten op het gebied van olielekkages en chemie naar een schip in Sri Lanka dat in mei in brand vloog en vervolgens zonk. Dat heeft de VN zaterdag bekendgemaakt. De organisatie maakt zich zorgen om milieuschade veroorzaakt door het schip, dat chemicaliën vervoerde.

Het containerschip MV X-Press Pearl vloog in mei in brand. Het lukte de brandweer pas na twaalf dagen de brand te blussen. Vervolgens zonk het schip.

De Sri Lankaanse autoriteiten maakten zich grote zorgen over de milieuschade door het incident met het containerschip, dat chemicaliën en olie aan boord had. De VN deelt de Sri Lankaanse ongerustheid en komt daarom in actie.

Een team bestaande uit experts van de VN, humanitaire vertegenwoordigers van de EU en de Sri Lankaanse autoriteiten gaat de situatie rond het schip in kaart brengen. Daarna komt het team met een plan om de milieuschade zo veel mogelijk te beperken.

Sri Lanka worstelt al zes dagen met blussen brandend schip
48
Sri Lanka worstelt al zes dagen met blussen brandend schip

VN ziet milieuramp, EU stuurt geld

"Een milieuramp van deze omvang brengt onze planeet veel schade toe", aldus Hanaa Singer-Hamdy, de VN-coördinator in Sri Lanka. "Dit incident bedreigt de levens en inkomstenbronnen van de mensen die in de kustgebieden wonen."

De EU heeft 200.000 euro toegezegd voor beschermende kleding voor de lokale bevolking, die bezig is de vervuilde omgeving op te ruimen. Een deel van het geld is bedoeld voor lokale vissers die hun inkomstenbron zijn verloren.

Milieuactivisten hebben de Sri Lankaanse autoriteiten en de eigenaren van het containerschip aangeklaagd. Die zouden te weinig hebben gedaan om de ramp te voorkomen.

Naderende olieramp in Sri Lanka: luchtbeeld toont zinkend schip
59
Naderende olieramp in Sri Lanka: luchtbeeld toont zinkend schip