In Antwerpen is een tweede omgekomen slachtoffer van de instorting van een steiger en een deel van een school in aanbouw geborgen. De bergers gaan zeer voorzichtig te werk en hebben het lichaam uren nadat het was gelokaliseerd uit het puin kunnen halen. Er wordt sinds vrijdag onafgebroken gezocht naar nog vier vermiste slachtoffers.

Naast de twee doden raakten twintig mensen gewond. Negen van hen zijn er ernstig aan toe, aldus de brandweer.

"De reddingswerken gaan nog steeds door. De containers met puin rijden af en aan", meldt de Antwerpse brandweer op Twitter.

Onder de vermisten bevinden zich volgens lokale media vier Portugese werknemers van een bouwbedrijf. Die stonden naar verluidt op de steiger toen het gebouw instortte. Gazet van Antwerpen schrijft dat het er volgens de eerste informatie op lijkt dat de bovenverdieping van de nieuwbouw deels naar beneden is gekomen, maar hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk.

De gewonden zijn bouwvakkers die in het gebouw aan het werk waren. De hulpdiensten moeten bij de zoektocht naar slachtoffers voorzichtig te werk gaan, omdat het gebouw nog erg instabiel is. Er worden ook reddingshonden ingezet om bedolven mensen op te sporen.

Beelden tonen ravage na instorten bouwsteiger in Antwerpen
55
Beelden tonen ravage na instorten bouwsteiger in Antwerpen

Omwonenden hoorden gegil

Een omwonende, die in een ziekenhuis werkt, zei dat ze veel gegil hoorde. "In pyjama ben ik naar beneden gelopen om te gaan helpen", vertelt ze aan De Standaard. Volgens de vrouw bracht de brandweer gewonden naar een veld tussen de gebouwen.

Later bracht ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een bezoek aan de rampplek. Ze sprak over een "vreselijk drama" en betuigde medeleven aan slachtoffers en hun naasten. "Ik ben hier ook om de hulpdiensten een hart onder de riem te steken tijdens de moeilijke zoektocht die nog uren zal duren."

De Belgische koning Filip heeft vrijdagavond gebeld met burgemeester Bart De Wever van Antwerpen. Hij betuigde medeleven aan de slachtoffers en hun familie, wenste de gewonden veel beterschap en dankte de hulpdiensten voor hun werk.