De Franse oud-president Nicolas Sarkozy heeft donderdag een jaar gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk tegen zich horen eisen in een zaak rond illegale financiering van zijn verkiezingscampagne in 2012. De aanklagers eisten ook een boete van 3.750 euro. Sarkozy verklaarde deze week in de rechtszaal onschuldig te zijn.

De 66-jarige politicus kreeg in maart voor corruptie al een celstraf opgelegd van drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk. Hij is in beroep gegaan.

Deze keer gaat het om de zogenoemde Bygmalion-affaire, waarbij hij en zijn team in 2012 in zijn (mislukte) campagne om president te blijven ruim 22 miljoen euro meer uitgaven dan wettelijk toegestaan.

Sarkozy werd in 2007 tot president gekozen. In zijn herverkiezingscampagne werd met bankrekeningen gerommeld waardoor sommige bedragen buiten de administratie bleven. Een consultancybedrijf gelieerd aan de firma Bygmalion zou hiervoor zijn aangetrokken en bijvoorbeeld prijzige verkiezingsbijeenkomsten uit de boeken hebben gehouden. In totaal zijn veertien mensen hiervoor aangeklaagd.