Het ministerie van Defensie verwacht dat eind deze maand alle Nederlandse militairen uit Afghanistan zijn teruggekeerd. Eerder ging het ministerie er nog van uit dat de terugtrekking in juli zou zijn afgerond.

80 procent van het materieel is al teruggebracht naar Nederland, liet demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) donderdag weten aan de Tweede Kamer. Een deel van het materieel wordt geschonken of verkocht aan Afghanistan. Het gaat onder meer om gepantserde slaap- en werkcontainers en voertuigen. Voertuigen die niet meer te repareren zijn en een deel van de munitie zijn ter plaatse vernietigd.

De troepen in Mazar-e-Sharif maken deel uit van de NAVO-missie Resolute Support. De NAVO besloot in april die missie te beëindigen, nadat de Amerikaanse regering had bekendgemaakt haar militairen uiterlijk 11 september terug te halen.

Toen de VS aankondigde de troepen terug te trekken, laaide het geweld in Afghanistan weer op. Bijleveld heeft in april nog tachtig extra militairen gestuurd om de missie en terugtrekking te beveiligen.

De vrees was dat de Taliban na 1 mei meer aanslagen op buitenlandse troepen zou plegen. De VS hadden eerder beloofd dat op die datum de buitenlandse militairen weg zouden zijn. Er zijn echter geen grootschalige aanvallen geweest en daardoor verloopt de terugtrekking voorspoedig.

Buitenlandse troepen zijn al twintig jaar in Afghanistan. Ze gingen daarheen na de aanslagen van Al Qaeda op New York en Washington in 2001.

Dit bereikten de Nederlandse militairen in Afghanistan (en dit niet)
184
Dit bereikten de Nederlandse militairen in Afghanistan (en dit niet)