Een homoclub in Orlando (Florida) die precies vijf jaar geleden doelwit was van een bloedige terreuraanslag, wordt een nationaal gedenkteken. De nachtclub Pulse is heilige grond, aldus de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring.

Biden benadrukte dat het de dodelijkste aanval was op de zogenoemde lhbti-gemeenschap in de Amerikaanse geschiedenis, en destijds ook de dodelijkste massale schietpartij door een enkele schutter.

Bij de aanslag kwamen 49 mensen, vooral jongeren, om het leven. "Binnen enkele minuten veranderde de Pulse-nachtclub, die lang een plaats van acceptatie en vreugde was geweest, in een plaats van onuitsprekelijke pijn en verlies", aldus Biden.

De dader was een moslim die zei te handelen in naam van terreurbeweging Islamitische Staat. De politie schoot hem dood.

Beelden van schietpartij homoclub Orlando vrijgegeven
101
Beelden van schietpartij homoclub Orlando vrijgegeven

Biden: Wapengeweld in VS is een epidemie

De president stelde verder dat er meer nodig is "om de volksgezondheidsepidemie van wapengeweld in al zijn vormen aan te pakken", van massale schietpartijen tot de dagelijkse gewelddaden die de nationale kranten niet halen.

Hij riep de Senaat op hier te handelen. Ook riep Biden de Senaat op een wetsvoorstel aan te nemen om niet-hetero Amerikanen meer wettelijke bescherming te bieden.