De Russisch-Amerikaanse betrekkingen hebben het diepste punt in jaren bereikt sinds de Democraat Joe Biden zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis. Dat zegt de Russische president Vladimir Poetin vrijdag in zijn eerste interview in jaren met een Amerikaans nieuwsmedium. Het interview van NBC News met Poetin wordt maandag in zijn geheel uitgezonden.

Poetin gaf het interview met NBC vooruitlopend op zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Biden volgende week. "Onze bilaterale betrekkingen zijn verslechterd tot een dieptepunt over de afgelopen jaren", aldus Poetin, die het beter kon vinden met Bidens Republikeinse voorganger Donald Trump. Desondanks zei Poetin in het interview wel te hopen dat Biden minder impulsief zal zijn dan Trump, die hij omschreef als "kleurrijk".

Biden maakte Poetin eerder uit voor "moordenaar", waarmee de Amerikaanse president verwees naar de moordaanslagen op tal van tegenstanders van Poetin sinds de oud-KGB-agent vanuit het Kremlin de scepter zwaait.

Poetin zei in het NBC-interview dat hij tientallen van dergelijke beschuldigingen heeft gehoord en dat hij zich daar geen zorgen over maakt. Poetin deed de uitspraak van Biden af als "machogedrag" uit Hollywoodfilms en zei dat de retoriek van Biden "onderdeel is van de Amerikaanse politieke cultuur, waar dat als normaal wordt beschouwd".

Poetin ontkent kennis te hebben van cyberaanval op VS

In het interview gaat Poetin ook in op de grootschalige cyberaanval op Amerikaanse overheden en bedrijven van vorig jaar. Hij ontkende enige kennis te hebben van die aanval. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben meermaals gesteld dat een Russisch hackerscollectief naar alle waarschijnlijkheid achter die computerinbraken zit. Ook ontkende Poetin iets te weten van Russische satelliettechnologie die aan Iran geleverd zou worden.

Biden is deze week begonnen aan zijn eerste Europese reis. Woensdag treft hij Poetin in het Zwitserse Genève voordat hij weer terug naar Washington vliegt.

Ruzie met China en 'moordenaar' Poetin: wat is Bidens strategie?
202
Ruzie met China en 'moordenaar' Poetin: wat is Bidens strategie?