De Israëlische oppositieleider Yair Lapid heeft vrijdag overeenstemming bereikt met alle partijen die deel gaan uitmaken van een regering zonder Benjamin Netanyahu. Daarmee is het eind van het premierschap van Netanyahu na twaalf jaar nu echt in zicht.

Lapids partij Yesh Atid (Toekomstpartij) heeft volgens Israëlische media akkoorden gesloten met alle zeven partijen waarmee ze een coalitie wil vormen. Dat maakt de weg vrij voor de stemming van komende zondag in het parlement, dat het politieke monsterverbond nog moet goedkeuren.

De partijen hadden tot vrijdagmiddag de tijd om hun coalitieakkoorden naar het parlement te sturen. Die deadline is volgens de partij van Lapid gehaald. Na de stemming van zondag mag de rechtse nationalist Naftali Bennett premier worden. Hij blijft aan tot augustus 2023. Daarna mag Lapid het voor twee jaar overnemen.

De partijen uit het blok worden vooral verenigd door hun wens om de voor corruptie vervolgde Netanyahu te zien vertrekken. Er doen rechtse, linkse en centristische partijen mee. Ook een partij die voor Arabische Israëliërs's opkomt, heeft voor de coalitie getekend.

"Het tekenen van deze overeenkomsten maakt een einde aan 2,5 jaar politieke crisis", zei Bennett volgens de krant The Jerusalem Post. "De regering zal zich inzetten voor alle Israëliërs: religieus, seculier, ultraorthodox en Arabisch."