Nederlandse vakantiegangers en andere EU-burgers die volledig tegen COVID-19 zijn gevaccineerd, hoeven deze zomer niet in quarantaine of worden getest als ze naar een ander EU-land reizen. De 27 lidstaten zijn het hier vrijdag over eens geworden in Brussel.

Volledig gevaccineerd betekent twee prikken van het AstraZeneca-, Pfizer- of Moderna-coronavaccin of eentje van het Janssen-vaccin. De laatste doses moet minstens twee weken voor vertrek zijn toegediend.

Mensen die slechts één prik hebben gehad omdat ze eerder een infectie hebben doorgemaakt, mogen ook vrij reizen. Dat wordt namelijk geregistreerd als een volledige vaccinatie, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid in gesprek met NU.nl.

Kinderen vanaf twaalf jaar moeten, als zij niet volledig zijn ingeënt, wel een recente test kunnen overleggen waaruit blijkt dat ze niet besmet zijn of genoeg antilichamen tegen het coronavirus hebben aangemaakt. Behalve als er wordt gereisd tussen twee lidstaten die groen kleuren op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Nederland is nog steeds rood, wat betekent dat het gevaar op een besmetting niet is geweken.

Volgens de Europese Commissie zijn 100 miljoen van de ongeveer 350 miljoen volwassenen in de EU inmiddels volledig ingeënt. Vanaf 1 juli treedt in de EU een systeem met een COVID-19-certificaat in werking. Daarmee kan een reiziger via een QR-code aantonen volledig gevaccineerd te zijn.

Zo werken het Pfizer- en Moderna-vaccin in je lichaam
53
Zo werken het Pfizer- en Moderna-vaccin in je lichaam

Actuele reisadviezen voor Europese landen

© NU.nl/Localfocus

Opmerking: bovenstaand kaartje geeft de reisadviezen reizend vanuit Nederland weer.