De Amerikaanse president Joe Biden is woensdagavond aangekomen in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens zijn eerste presidentiële buitenlandreis spreekt hij met verschillende wereldleiders en kondigt hij een coronavaccinatieplan voor de hele wereld aan.

Biden en zijn echtgenote Jill arriveerden met de Air Force One op een militaire basis in Suffolk. Zij blijven een week in Europa. Aan het begin van hun trip gaan de president en de first lady naar Amerikaanse militairen die zijn gestationeerd in Suffolk.

Verder heeft Biden donderdag een ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson in de buurt van Cornwall. Daar vindt van vrijdag tot en met zondag de top van zeven vooraanstaande industriestaten (G7) plaats. Biden maakt dan waarschijnlijk bekend 500 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-coronavaccin te doneren aan andere landen, menen Amerikaanse media.

Het bezoek aan Groot-Brittannië wordt afgesloten met een bezoek aan de Britse koningin Elizabeth II. De vorstin zal de Amerikaanse president en first lady zondag ontvangen in Windsor Castle bij Londen.

Maandag neemt Biden deel aan de NAVO-top in Brussel, waar de volgende dag een ontmoeting met leiders van de Europese Unie op het programma staat.

Een langverwachte topontmoeting van Biden met de Russische president Vladimir Poetin zal volgende week woensdag plaatsvinden in Genève. Daarna keert de Amerikaanse president terug naar Washington.