De bekende Belgische poolreiziger Dixie Dansercoer is maandag omgekomen tijdens een tocht per snowkite dwars door Groenland, melden Belgische media.

De 58-jarige avonturier, die meerdere tochten naar de Noord- en Zuidpool ondernam, leidde een expeditie van 2.200 kilometer van noord naar zuid met een Canadees en een Nederlandse. Ze hielden een blog bij en deelden foto's van hun tocht op Instagram.

Het drietal was eind april uit Narsarsuaq vertrokken en zouden er 30 tot 35 dagen over doen. Tijdens de reis werd ook wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering gedaan. De Nederlandse haakte half mei af en werd met een helikopter terug naar Narsarsuaq gevlogen.

Maandag, op de 31e dag van de expeditie, moesten de mannen nog 443 kilometer afleggen tot Qaanaaq. Dat deden ze door te snowkiten, waarbij iemand zich op ski's of een snowboard over de sneeuw laat voorttrekken door een vlieger.

Volgens Belgische media viel Dansercoer tijdens die tocht in een gletsjerspleet. Zijn Canadese reisgenoot bleef ongedeerd en slaagde erin de reddingsploeg op de hoogte te stellen.

Aangezien ze zich op een afgelegen plek bevonden, duurde het echter vier uur voordat de reddingshelikopter ter plaatse was. Dansercoer was toen al aan zijn verwondingen overleden.