Vier personen zijn zondag in de Canadese stad London, vlak bij Toronto, doodgereden omdat ze moslim waren, meldt de Canadese politie maandag. Bij de fatale aanrijding viel ook een gewonde, een negenjarige jongen. De jongen ligt nog in het ziekenhuis.

Een twintigjarige verdachte wordt vervolgd voor vier moorden en een poging tot moord. Hij reed na zijn daad door. Agenten arresteerden hem ongeveer 6 kilometer verderop bij een winkelcentrum. De politie denkt dat hij zijn slachtoffers aanviel vanwege hun religie.

De vijf personen behoren tot dezelfde familie. Ze maakten zondag een avondwandeling en stonden stil bij een kruispunt toen ze werden aangereden. Een 74-jarige vrouw stierf ter plekke. Een man (46), vrouw (44) en meisje (15) overleden kort daarna in het ziekenhuis. Het jongste slachtoffer zou ernstige, maar niet levensgevaarlijke verwondingen hebben.

"Ik zal duidelijk zijn, dit was een moorddadige actie tegen moslims", zegt burgemeester Ed Holder over de aanrijding in zijn stad. Premier Doug Ford van de provincie Ontario, waar London onder valt, schrijft op Twitter dat gerechtigheid nodig is na de "gruwelijke daad van haat" en dat er einde moet komen aan dit soort daden.

Premier Justin Trudeau keurde maandag via Twitter de aanval af. "Islamofobie hoort niet thuis in onze gemeenschappen. Deze haat is verraderlijk en verachtelijk en moet stoppen."

Belangenorganisatie spreekt van terroristische aanval

Een belangenorganisatie voor Canadese moslims meldt dat er geen relatie was tussen de slachtoffers en dader. "Hij kende ze niet. Dit is een terroristische aanval op Canadees grondgebied en zou ook zo moeten worden behandeld", aldus de voorzitter. Er wordt nog gekeken of de verdachte kan worden vervolgd voor terrorisme.

De aanval in London was de zwaarste op Canadese moslims sinds 2017. In januari dat jaar drong een gewapende man een moskee in Quebec binnen en schoot daar om zich heen. Zes mensen kwamen om, bijna twintig anderen raakten gewond.