In meerdere Europese landen zijn maandag grootschalige politieacties geweest. Europol geeft dinsdagochtend een persconferentie over de gezamenlijke actie waarbij zestien landen, waaronder Nederland, betrokken zouden zijn.

In Nederland zouden er invallen, arrestaties en doorzoekingen in onder meer Noord-Brabant, Limburg en Rotterdam zijn verricht. De Europese politiediensten konden nog niet reageren en verwijzen naar de aangekondigde persconferentie van Europol dinsdag om 10.00 uur.

Ook in Duitsland en Zweden zouden huiszoekingen gedaan zijn in het kader van de internationale actie, waarbij ook Amerikaanse en Australische politiediensten betrokken waren. Er zouden in totaal honderden arrestaties in verschillende landen verricht zijn.

Volgens De Telegraaf hebben informanten en undercoveragenten cryptotelefoons aan criminelen verkocht. De criminelen gebruikten de telefoons omdat ze dachten dat die versleuteld waren, terwijl politiekorpsen mee konden lezen en luisteren. Ook Duitse media melden dat er een versleuteld netwerk is gekraakt door de politie en dat de informatie zo werd buitgemaakt.

In Duitsland zouden maandag zeker honderd huizen zijn doorzocht. Er zouden onder meer grondstoffen voor drugs zijn gevonden en arrestaties zijn verricht. In Zweden zijn ook invallen gedaan. Daar zijn meerdere mensen opgepakt, meldt de Zweedse krant Aftonbladet.

De Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Mikael Damberg zei tegen Zweedse media dat de regering op de hoogte is gesteld van de actie. "Veel criminelen zullen zich nu zorgen maken." Hij zegt trots te zijn op de Zweedse bijdrage.

Politie kraakt berichten criminelen: 'Veel aanhoudingen volgen'
33
Politie kraakt berichten criminelen: 'Veel aanhoudingen volgen'