De Malinese kolonel Assimi Goita is maandag ingezworen als interim-president van het Afrikaanse land. Goita leidde twee staatsgrepen in negen maanden tijd.

Goita is de leider van de junta die het land regeert sinds de militaire staatsgreep van augustus. De civiele president en premier die daarna waren aangesteld, werden vorige maand afgezet omdat ze nieuwe ministers hadden benoemd zonder met Goita te overleggen.

De inhuldigingsceremonie in de hoofdstad Bamako volgde op een recente uitspraak van het constitutionele hof van Mali, waarin Goita tot interim-president werd uitgeroepen. Hij zei eerder dat de voor volgend jaar geplande verkiezingen gewoon doorgaan. Maandag bezwoer hij in vol militair ornaat dat hij de democratie een warm hart toedraagt.

De acties van Goita kregen internationaal veel kritiek. De Afrikaanse Unie heeft het lidmaatschap van Mali geschorst, evenals de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). Frankrijk, dat duizenden militairen heeft gestationeerd in Mali, heeft de gezamenlijke militaire operaties met de voormalige kolonie tijdelijk stopgezet.