Opgepakte Protasevich prijst Lukashenko op staats-tv, duidelijk onder dwang
"Alles wat hij zal zeggen is onder dwang gezegd, op zijn minst psychologische dwang", zei een woordvoerder van Viasna voordat het interview werd uitgezonden. In de uitzending op staatszender ONT maakt Protasevich een ongemakkelijke indruk.
Het regime in Minsk dwong eind mei een vliegtuig van Ryanair op weg naar de Litouwse hoofdstad Vilnius, met onder anderen Protasevich aan boord, een tussenlanding te maken in de Belarussische hoofdstad vanwege een bommelding aan boord. Protasevich en zijn Russische vriendin Sofia Sapega werden meteen gearresteerd. Deze staatskaping leidde tot grote internationale verontwaardiging en tot nieuwe sancties tegen het regime van Lukashenko.
Donderdag is de tweede keer dat Protasevich verscheen op de Belarussische staatstelevisie. Hij zei onder meer dat protesteren tegen de regering geen zin meer heeft, omdat er op dit moment geen goede aanleiding voor is.
Duizenden Belarussen gingen vorig jaar wekenlang de straat op om te protesteren tegen uitslag van de verkiezingen. Lukashenko, die ook wel 'de laatste dictator van Europa' wordt genoemd, won met een zeer ruime marge, maar er werd op grote schaal verkiezingsfraude gepleegd. Even werd gedacht dat die verkiezingen het einde zouden betekenen van Lukashenko, maar inmiddels zit hij door hardhandig optreden tegen de oppositie nog steeds in het zadel.
Protasevich herhaalde in de uitzending ook de onbewezen verklaring van de regering dat de bommelding in het Ryanair-toestel was gedaan door Hamas. Die groep heeft elke betrokkenheid ontkend bij het incident.
De Belarussische autoriteiten blijven volhouden dat ze niet wisten dat de 26-jarige journalist in het toestel zat. Het interview van donderdag lijkt zo te zijn georkestreerd dat dit narratief wordt bevestigd door Protasevich.
Activist waarschijnlijk mishandeld in gevangenis
De ouders van Protasevich, die naar Polen zijn gevlucht, zeggen dat hun zoon onder druk is gezet om deze uitspraken te doen en zwaar is toegetakeld door het regime.
Ook Svetlana Tikhanovskaya, oppositieleider en grootste tegenstander van Lukashenko bij de recentste verkiezingen, gelooft dat Protasevich is geslagen en mishandeld in de gevangenis om de uitspraken te doen.
Voor zowel Protasevich als zijn vriendin Sapega wordt gevreesd dat ze zwaar worden gestraft door het regime. Protasevich is aangeklaagd voor het aanzetten tot massale onrust. Daarvoor kan hij voor vijftien jaar in de cel verdwijnen.

Had piloot 'gekaapt' vliegtuig bevel van Belarus kunnen weigeren?
Waarom noemen we Wit-Rusland voortaan Belarus?
- Sinds de onafhankelijkheid in 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, heet het land officieel de Republiek Belarus. In officiële teksten wordt dan ook die benaming gebruikt. Belarus doet meer recht aan hoe de bevolking het land zelf noemt. Sommige Belarussen nemen vanwege de associatie met Rusland aanstoot aan de benaming Wit-Rusland. Voorheen gebruikten we de ingeburgerde naam Wit-Rusland, omdat die voor veel lezers herkenbaarder is.