De Belgische douane heeft donderdag ruim 5.000 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen onderschept. De partij drugs zat verstopt in een container met bananen uit het Zuid-Amerikaanse Ecuador.

De cocaïne heeft een geschatte straatwaarde van meer dan 250 miljoen euro, meldt het Belgische ministerie van Financiën.

Sinds 2013 neemt de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne in de havenstad steeds verder toe, bleek eerder dit jaar uit het jaarverslag over 2020 van het ministerie.

Vorig jaar werd met een totale recordvangst van 65 ton veertien keer meer cocaïne in containers gevonden dan acht jaar eerder. Dat komt niet alleen doordat er meer drugs gesmokkeld werden, maar ook doordat de opsporingsmethodes steeds verfijnder worden.

In april maakte het Belgische openbaar ministerie bekend in enkele weken bijna 28.000 kilo cocaïne te hebben onderschept in de havenstad. De drugs hadden een straatwaarde van 1,4 miljard euro. Dat gebeurde nadat de politie versleutelde berichten op telefoons van de criminelen had weten te kraken. In totaal werden 48 verdachten opgepakt.

De komende jaren wil België meer in scanners investeren om uiteindelijk alle risicocontainers uit landen als Colombia, Brazilië en Ecuador te kunnen doorlichten.