Oppositiepartijen in Israël zijn erin geslaagd een regeringscoalitie te vormen zonder Likud, de partij van de huidige premier Benjamin Netanyahu. Daarmee komt er na twaalf jaar een einde aan het premierschap van Netanyahu.

Het akkoord werd bekendgemaakt door Yesh Atid (Toekomstpartij) van oppositieleider Yair Lapid, die later naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe premier wordt. Nationalist Naftali Bennett neemt in eerste instantie het stokje over van Netanyahu.

Een woordvoerder zegt dat president Reuven Rivlin later op woensdag op de hoogte wordt gesteld. De 81-jarige Rivlin wordt zelf volgende maand opgevolgd door Isaac Herzog.

De beoogde coalitie bestaat uit uiteenlopende partijen, inclusief Ra'am, die zich inzet voor Arabische Israëliërs. De coalitie moet nog wel worden goedgekeurd door de Knesset, waarin de coalitiepartijen een kleine meerderheid hebben.

De nieuwe coalitie kwam na een marathonoverleg op het nippertje rond. Als er voor donderdag geen regeringscoalitie gevormd was, hadden de Israëliërs volgens de wet opnieuw naar de stembus gemoeten.

De 71-jarige Netanyahu, die van corruptie wordt verdacht en momenteel in verschillende rechtszaken is verwikkeld, was sinds 2009 onafgebroken aan de macht in Israël. Tussen 1996 en 1999 leidde hij ook al een regering. Zijn partij Likud werd wel de grootste bij de verkiezingen van maart, maar kon dit keer geen meerderheid vinden voor een nieuw kabinet.