De Afrikaanse Unie heeft het lidmaatschap van Mali geschorst in reactie op de coup door kolonel Assimi Goita van afgelopen week. De unie dreigt ook met sancties als de burgerregering niet wordt hersteld, laten de lidstaten in een verklaring weten.

De Afrikaanse Unie roept op tot ongehinderde transparante en een snelle terugkeer naar de door burgers geleide transitieregering. Mocht dat niet gebeuren, dan zal de raad niet aarzelen en gerichte sancties opleggen, laat de vredes- en veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie weten.

De buurlanden van Mali en de internationale instellingen vrezen dat de recentste staatsgreep de beloofde presidentiële verkiezingen in februari in gevaar brengt. Daarnaast zijn ze bang dat de strijd tegen islamitische militanten, die ook vanuit het noorden van Mali opereren, hiermee wordt ondermijnd.

Eerder had de economische gemeenschap van West-Afrikaanse staten (ECOWAS) Mali het lidmaatschap al tijdelijk afgenomen vanwege de militaire staatsgreep. Ze eist dat Mali snel weer democratisch wordt.

De president en premier van Mali werden vorige week afgezet door kolonel Goita, die door het constitutionele hof van Mali tot interim-president is verklaard. Goita beweert dat de verkiezingen van 2022 in het land wel door zullen gaan.