Andrei Pivovarov, de leider van de prodemocratische organisatie Open Russia, is maandagavond gearresteerd. Hij werd in Sint-Petersburg door de Russische veiligheidsdienst FSB uit een vliegtuig gehaald dat vlak voor het opstijgen werd tegengehouden. De oppositieleider was onderweg naar de Poolse hoofdstad Warschau, meldt het Twitter-account van Pivovarov.

Vorige week kondigde Pivovarov nog de opheffing van Open Russia aan. De prodemocratische organisatie, die was aangemerkt als "onwenselijk", hoopte op die manier leden te beschermen tegen vervolging.

Pivovarov zou verdacht worden van het leiden van een "ongewenste" organisatie. Lidmaatschap van zo'n organisatie is sinds 2015 een strafbaar feit in Rusland. Volgens Pivovarovs Twitter-account is de oppositieleider inmiddels verhoord. Als hij veroordeeld wordt, kan hij een celstraf tot zes jaar krijgen.

Op Pivovarovs Twitter-account is ook een video van een huiszoeking bij zijn appartement en een foto van de oppositieleider in handboeien te zien.

Open Russia werd gefinancierd door de voormalige oligarch Mikhail Khodorkovsky, die tien jaar lang gevangenzat in Rusland, waarna hij naar Londen vluchtte om van daaruit de Russische oppositie te steunen.