De tegenstanders van premier Benjamin Netanyahu hebben besloten de onderlinge verschillen even te vergeten en gezamenlijk een nieuwe regering te vormen in Israël. Naftali Bennett, leider van de rechtse alliantie Jamina bevestigde in Jeruzalem dat hij er alles aan gaat doen een coalitie te sluiten met Jair Lapid, de voorman van de middenpartij Yesh Atid (Toekomstpartij).

Netanyahu slaagde er begin mei na de nipt door hem gewonnen verkiezingen niet in om binnen de vastgestelde termijn van vier weken een regering te vormen. De langstzittende leider van het land gaf het mandaat tot het vormen van een regering daarom terug aan president Reuven Rivlin.

Lapid kreeg vervolgens de opdracht om een regering te vormen. De Yamina-partij van Bennett had een sleutelpositie om een coalitie aan een meerderheid te helpen.

De 49-jarige Bennett, voormalig partijgenoot van Netanyahu en ex-minister van Defensie, en Lapid gaan elkaar volgens de Israëlische media aflossen als premier. De eerste twee jaar zijn voor Bennett, die zondag zei dat het inmiddels wel duidelijk is geworden dat een geheel rechts kabinet momenteel onmogelijk is. De enige opties zijn daarom nieuwe verkiezingen, de vijfde in twee jaar, of een regering van eenheid met Lapid.

Kabinetsakkoord zou net voor deadline klaar zijn

De Israëliërs moeten conform de wet opnieuw naar de stembus als er voor donderdag geen regeringscoalitie van de grond komt. Volgens diverse media ligt er maandag met de medewerking van Bennett een kabinetsakkoord en kan Israël net voor de deadline (woensdag 23.00 uur Nederlandse tijd) verder met een nieuwe, maar broze coalitie.

De Toekomstpartij van Lapid werd tijdens de verkiezingen op 23 maart de tweede partij van het land achter de rechtse partij Likud, onder leiding van Netanyahu. Maar in de versnipperde politiek stond die tweede partij voor slechts zeventien van de 120 zetels in het parlement.

Lapid maakte daarom afspraken met de Arbeidspartij, de links-liberale Meretz en de nationalistische Yisrael Beitenu (Israël Ons Thuis). Hij hoopt met steun van een reeks kleinere partijen een minderheidsregering overeind te kunnen houden. Hij denkt ook dat de tien Arabische parlementariërs onder voorwaarden bereid zouden zijn gedoogsteun te geven.

Netanyahu is al tijden de eerste minister en heeft een reeks coalities gevormd, vooral met uiterst orthodoxe joodse partijen. Hij was premier van 1996 tot 1999 en is het nu sinds 2009. Geen enkele Israëlische premier stond zo lang aan het roer. Zijn positie kwam onder meer onder druk te staan doordat Netanyahu is verwikkeld in een aantal corruptiezaken.