De Italiaanse politie heeft drie aanhoudingen verricht in verband met het dodelijke ongeluk met een kabelbaan bij Lago Maggiore in Noord-Italië zondag, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bij het ongeluk kwamen veertien mensen om het leven.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom de kabelbaanramp bij Lago Maggiore.

De ingenieur van de kabelbaan, de directeur en het operatieve hoofd van het bedrijf dat de dienst levert zijn aangehouden. Volgens ANSA hebben ze hun verantwoordelijkheid voor het drama erkend. De verdachten hangen aanklachten van doodslag, het veroorzaken van een onbedoelde ramp en het verwijderen van instrumenten bedoeld om (zwaar) letsel door een ramp te voorkomen boven het hoofd.

Volgens de openbare aanklager voerden de drie "een bewuste actie" uit. Onderzoek heeft aangetoond dat met een van de remsystemen geknoeid was om vertragingen van de kabelbaan te voorkomen. Hierdoor kon het noodsysteem niet geactiveerd worden.

Het ongeluk vond plaats bij de kabelbaan van het dorpje Stresa naar de plaats Mottarone. Een kabel zou het hebben begeven, waardoor de cabine zo'n 300 meter voor het eindpunt op de top naar beneden stortte. De meeste mensen waren volgens de autoriteiten op slag dood. Twee kinderen van vijf en negen jaar werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is later aan zijn verwondingen overleden.

Het ongeluk had zonder de huidige coronamaatregelen veel dodelijker kunnen zijn. In de cabine is plaats voor veertig mensen, maar wegens de coronabeperkingen mochten er maar vijftien in.

Hulpdiensten bij rampplek na neerstorten cabine kabelbaan in Italië
105
Hulpdiensten bij rampplek na neerstorten cabine kabelbaan in Italië