De iconische rotsformatie Darwin's Arch bij de Ecuadoriaanse Galapagoseilanden is maandag ingestort. Het ministerie van Milieu schrijft dinsdag op Facebook dat er waarschijnlijk sprake was van natuurlijke erosie. Darwin's Arch is een beroemde trekpleister voor toeristen en duikers die de Galapagoseilanden bezoeken.

De ruim 43 meter hoge rotsformatie stortte maandag rond 11.20 uur (lokale tijd) in voor de ogen van toeristen die op dat moment een tour maakten op een boot. Van de oorspronkelijke brug staan nu alleen nog de twee pilaren.

De natuurlijke rotsbrug trekt het hele jaar door veel duikers en toeristen die op zoek zijn naar hamerhaaien, dolfijnen en ander onderwaterleven. Op het moment dat de formatie instortte, waren er voor zover bekend geen duikers in het water.

Darwin's Arch is vernoemd naar de Britse bioloog Charles Darwin, die in de jaren dertig van de negentiende eeuw een bezoek bracht aan de Galapagoseilanden en die ervaring even later gebruikte voor zijn evolutietheorie.

Inwoners treuren om instorten

Washington Tapia, de directeur van natuurbehoudorganisatie Galapagos Conservancy, zegt verdrietig te zijn door het instorten van Darwin's Arch. "Alle inwoners van de Galapagoseilanden hebben veel herinneringen aan de brug. Dat die nu is ingestort, was een schok. Maar vanuit wetenschappelijk oogpunt is dit gewoon onderdeel van de natuur", aldus Tapia.

De Galapagoseilanden liggen zo'n 1.000 kilometer ten westen van het Zuid-Amerikaanse Ecuador. De ruim 234 eilanden staan bekend om hun beroemde flora en fauna en staan sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.