Zo'n 42.000 Palestijnen in de Gazastrook hebben hun huis verlaten vanwege de aanhoudende Israëlische luchtaanvallen. Dat meldt het UNRWA, een VN-organisatie die Palestijnse vluchtelingen helpt. De organisatie heeft zo'n vijftig scholen opengesteld om vluchtelingen op te vangen.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Israëlisch-Palestijns conflict

Militante Palestijnen hebben in de afgelopen week vanuit de Gazastrook duizenden raketten afgevuurd op Israël. Israël begon vervolgens op grote schaal luchtaanvallen uit te voeren op doelen in het dichtbevolkte gebied aan de kust. Het ging in de nacht van zondag op maandag om tientallen bombardementen. In de Gazastrook hebben de bewoners in tegenstelling tot die in Israël geen schuilkelders, het enige wat ze kunnen doen is hun toevlucht zoeken in hun eigen huis of bijvoorbeeld schoolgebouwen.

De Verenigde Naties zeggen dat zo'n 2.500 mensen dakloos zijn geworden doordat hun huizen zijn verwoest. UNRWA-topman Philippe Lazzarini toonde zich zondag op Twitter moedeloos over de situatie in de Gazastrook. Hij zei dat de inwoners voor de bombardementen al geplaagd werden door COVID-19 en hongersnood.

Het onlangs opgelaaide geweld heeft inmiddels meer dan tweehonderd mensen het leven gekost. De autoriteiten in de Gazastrook spreken over 197 doden, onder wie 58 kinderen. In Israël zijn tien doden gemeld. Ook raakten aan beide kanten van de grens veel mensen gewond.

Palestijnen keren terug naar verwoeste huizen in de stad Gaza
47
Palestijnen keren terug naar verwoeste huizen in de stad Gaza