Zo'n drieduizend raketten zijn inmiddels gelanceerd richting Israël vanuit de Gazastrook, met meer dan duizend Israëlische aanvallen op het Palestijnse gebied ten antwoord. Zeker 198 mensen zijn omgekomen. Ondanks internationale bemiddelingspogingen lijkt de-escalatie zondag nog niet in zicht.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Israëlisch-Palestijns conflict

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag in een televisietoespraak dat de militaire operatie tegen Hamas in de Gazastrook voorlopig niet zal eindigen. Die zal "zo lang als nodig" duren, tot de Israëlische staatsveiligheid is hersteld, aldus de premier.

Het ministerie van Gezondheid van Hamas in Gaza maakte bekend dat zeker 42 mensen zondagochtend om het leven kwamen bij Israëlische bombardementen, het hoogste aantal slachtoffers tot dusver. Het opgelaaide geweld heeft volgens de zorgautoriteiten sinds afgelopen maandag het leven gekost aan zeker 188 inwoners van Gaza, onder wie 55 kinderen, en meer dan 1.200 mensen verwond.

Israël zegt dat onder de doden in Gaza tientallen strijders van Hamas en de nog extremistischere groepering Islamitische Jihad zijn.

Volgens de Israëlische regering zijn in Israël tien mensen omgekomen sinds het begin van de Gazacrisis, onder wie twee kinderen.

Palestijnse militanten beschoten zondagmiddag Israëlisch grondgebied met een nieuw salvo van raketten. Er werden onder meer inslagen gemeld in de steden Ashkelon en Ashdod.

De Israëlische strijdkrachten (IDF) maakten eerder op de dag bekend de woning van Yahya Sinwar, de hoogste politieke leider van Hamas in de Gazastrook, te hebben gebombardeerd. Het huis van diens broer Muhammad Sinwar, die volgens de IDF de logistieke chef van Hamas is, zou ook op de korrel zijn genomen.

Bronnen uit Gaza bevestigden aan internationale media dat het huis van Yahya Sinwar is gebombardeerd. Er is vooralsnog geen informatie beschikbaar over het lot van de broers.

Leiders uit beide kampen onverzoenlijk

Tijdens een noodbijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad op zondag stelde VN-secretaris-generaal António Guterres dat er onmiddellijk een eind moet komen aan de gevechten tussen Israël en de Palestijnen. De VN betrekt volgens hem alle partijen bij de pogingen een staakt-het-vuren tot stand te brengen. "Deze zinloze cyclus van bloedvergieten, terreur en verwoesting moet onmiddellijk stoppen", zei hij.

Guterres zei dat de situatie in de regio door de escalatie van het geweld oncontroleerbaar zou kunnen worden. De VN-chef waarschuwde onder meer voor een humanitaire crisis en toenemend extremisme. Hij veroordeelde onder meer het geweld van zondag.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki beschuldigde Israël tijdens de zitting van de Veiligheidsraad van agressie tegen het Palestijnse volk en tegen plekken die voor de Palestijnen heilig zijn, zoals de al-Aqsamoskee in Jeruzalem. "Sommige mensen willen deze woorden - oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid - niet gebruiken", aldus de minister. Volgens de bewindsman is daarvan wel degelijk sprake. "Hoeveel Palestijnen moeten nog sterven voordat het tot een veroordeling komt?"

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, haalde tijdens de spoedvergadering uit naar de militante Palestijnse beweging Hamas. Erdan beschuldigde Hamas van het aansturen op een oorlog met Israël. "Hamas koos ervoor om de spanningen op te voeren", zei de diplomaat.

De VS blokkeerde opnieuw een verklaring over het geweld waarin werd opgeroepen tot een onmiddellijke wapenstilstand. Dat kwam het land op kritiek van China te staan, dat de Amerikanen opriep "hun verantwoordelijkheid te nemen".

De regering in Washington zegt achter de schermen te bemiddelen tussen de strijdende partijen. Een verklaring van de Veiligheidsraad zou die inspanningen kunnen schaden.

Reddingswerkers op zoek naar overlevenden na bloedige dag in Gazastrook
53
Reddingswerkers op zoek naar overlevenden na bloedige dag in Gazastrook

Duizenden raketten over en weer

Israël en militante Palestijnen bestoken elkaar al ongeveer een week. Hamas vuurt doorlopend raketten af en Israël slaat terug met luchtaanvallen.

Sinds de eerste beschietingen, afgelopen maandag, heeft Israël zo'n drieduizend raketlanceringen vanuit Gaza (en een enkele vanuit Libanon) geregistreerd. Ongeveer de helft van de raketten werd onderschept door het Israëlische luchtverdedigingssysteem, de IJzeren Koepel, aldus de IDF. Dat is aanmerkelijk lager dan de effectiviteit van 90 procent die werd geclaimd aan het begin van het Gazaconflict.

Israël heeft in diezelfde periode meer dan duizend lucht- en artilleriebombardementen uitgevoerd in de dichtbevolkte Gazastrook.

Israël zegt burgerslachtoffers te willen voorkomen en verwijt Hamas militaire doelen te plaatsen in dichtbevolkte gebieden.

Israël voelt zich internationaal gesteund

Israël ervaart volgens The Jerusalem Post nog voldoende steun in het buitenland. Uit een analyse van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zou zondag naar voren zijn gekomen dat "80 procent van de negentig landen die we de afgelopen dagen hebben gesproken met officiële verklaringen zijn gekomen waarin ze het Israëlische recht op zelfverdediging steunen", aldus een ingewijde. "Ze roepen ons niet op de operatie te stoppen."

De Amerikaanse president Joe Biden belde zaterdag met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij "bevestigde zijn ferme steun voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen", aldus het Witte Huis.

Biden sprak ook met de Palestijnse president Mahmoud Abbas om zijn zorgen over de situatie uit te spreken.

Situatie liep week geleden uit de hand

Het ernstigste gewapende conflict in het gebied sinds 2014 escaleerde ongeveer een week geleden. Bij de al-Aqsamoskee in Jeruzalem botste de Israëlische oproerpolitie in de dagen ervoor herhaaldelijk hardhandig met Palestijnse betogers. Honderden Palestijnen en tientallen agenten raakten gewond.

Hamas greep de gelegenheid aan om zich te profileren als 'beschermer van Jeruzalem' en gaf Israël een ultimatum om de veiligheidsdiensten terug te trekken van de Tempelberg en uit Oost-Jeruzalem. Vlak na het verlopen van de deadline om 18.00 uur op maandag 10 mei werd de eerste raketbarrage vanuit Gaza gelanceerd.