Een Israëlische raketaanval heeft zaterdag in de Gazastrook een gebouw met kantoren van internationale media, waaronder persbureau Associated Press (AP) en nieuwszender Al Jazeera, getroffen. Over slachtoffers is nog niets bekend. Ooggetuigen zeggen dat het gebouw, dat inmiddels is ingestort, al volledig was ontruimd voordat de raket insloeg.

Een journalist van persbureau AP meldt via Twitter: "De luchtaanval gebeurde ongeveer een uur nadat de Israëlische politie mensen ertoe opriep het pand te verlaten. Waarom het pand doelwit was, werd niet direct duidelijk gemaakt. AP en Al Jazeera waren in het gebouw gehuisvest en er waren kantoren en appartementen in te vinden."

Volgens de Israëlische luchtmacht was het pand een doelwit omdat er militair materieel lag opgeslagen van terreurgroep Hamas. Die beweging gebruikt de mediaorganisaties als menselijk schild, claimen de Israeliërs.

In een officiële reactie roept AP de Israëlische overheid op met bewijs te komen dat er militair materiaal van Hamas lag opgeslagen in het gebouw. "Het bureau van AP zit al 15 jaar in dit gebouw. We hebben geen indicatie dat Hamas in het gebouw was of actief was in het gebouw. Dit is iets wat we naar best vermogen en actief controleren. We zouden onze journalisten nooit willens en wetens in gevaar brengen", aldus de verklaring.

Volgens AP wist Israël dat er journalisten in het pand zaten

Wael Al Dahdouh, bureauchef van al-Jazeera in Gaza, noemde het "vreselijk" dat de kantoren van internationale media door de raketaanval zijn getroffen. Voorman Gary Pruitt van AP zei "geschokt en ontzet" te zijn door actie van de Israëliërs. "Ze wisten dat er journalisten waren."

Een woordvoerder van het Witte Huis twitterde dat Washington Israël heeft aangesproken over de aanval op het gebouw. "We hebben direct aan de Israëli's gecommuniceerd dat het waarborgen van de veiligheid van journalisten en onafhankelijke media een primaire verantwoordelijkheid is."

Biden in gesprek met premier Israël en president Palestina over de aanval

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse president Joe Biden in een telefoongesprek verzekerd dat het Israëlische leger er alles aan doet om geen mensen te raken die niet betrokken zijn bij Hamas en andere strijdgroepen in de Gazastrook. Biden sprak zijn zorgen uit over de burgerslachtoffers in Gaza.

Volgens Netanyahu zijn "degenen die niet betrokken waren geëvacueerd". Hij bedankte de president voor de steun van de VS voor "ons recht om ons te verdedigen".

Beide leiders spraken elkaar drie dagen geleden ook. Vrijdag zei het Witte Huis er alles aan te doen om het conflict tussen Israël en Palestina te de-escaleren.

Biden sprak ook met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Het was hun eerste gesprek sinds Biden in januari aantrad. Volgens de woordvoerder van Abbas was het een "belangrijk" telefoongesprek, zonder details te geven. Biden heeft een gezant naar de regio gestuurd die moet proberen de rust terug te brengen.

Conflict opgelaaid na mogelijke woninguitzettingen Palestijnse gezinnen

Het rommelt alweer weken enorm in Israël en de Palestijnse gebieden. Joodse kolonisten eisen namelijk woninguitzettingen van zestig Palestijnse gezinnen, wat leidde tot grootschalige protesten en sinds maandag ook raketaanvallen van zowel Israël als de extremistische groepering Hamas. Het Israëlische hooggerechtshof moet nog besluiten of de Joodse ultranationalistische organisaties in het gelijk worden gesteld in de zaak rond de woninguitzettingen.

Israël en Hamas hadden elkaar in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de vijfde nacht op rij bestookt met raketten. In Gaza-Stad werden tien Palestijnen gedood door een luchtaanval.

De tien Palestijnen, van wie het merendeel kind was, werden tegelijk gedood door een luchtaanval op een huis aan de rand van een vluchtelingenkamp. Het is de dodelijkste aanval sinds de raketaanvallen maandag begonnen.

Journalisten worden vlak voor raketinslag in Gaza geëvacueerd
53
Journalisten worden vlak voor raketinslag in Gaza geëvacueerd

Al honderden raketten over en weer

Sinds maandag hebben Israël en Hamas al honderden raketten op elkaar afgevuurd. Het Israëlische leger richt zich vooral op Gaza-Stad, waar veel Palestijnen wonen. Hamas heeft meerdere Israëlische steden als doelwit.

Eerder stelde het Israëlische leger grote delen van het tunnelnetwerk van Hamas te hebben verwoest met bommen. De extremisten gebruikten de tunnels om wapens te vervoeren.

In Gaza zijn al zeker 126 mensen gedood. Onder hen zouden belangrijke Hamas-commandanten zijn. Israël meldde tot nu toe zeven doden in zijn gelederen, onder wie een militair.

Beide partijen geven vooralsnog geen gehoor aan verzoeken vanuit het buitenland om een wapenstilstand. De VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen voor overleg.