Het Israëlische leger meldde donderdagavond een grondoffensief te zijn begonnen in de Gazastrook. Een legerwoordvoerder bevestigde het nieuws, maar twee uur later weersprak diezelfde woordvoerder het nieuws. Er zou sprake zijn geweest van een "intern communicatieprobleem". Het betrekken van grondtroepen bij de aanval op Gaza is wel een significante ontwikkeling van het geweld van de afgelopen dagen.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Israëlisch-Palestijns conflict

"Lucht- en grondtroepen vallen op dit moment de Gazastrook aan", twitterde het Israëlische leger donderdagavond. Kort na het bericht plaatste de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een tweet waarin hij naar de aanval verwees: "Het laatste woord was nog niet gezegd en deze operatie zal doorgaan zolang dat nodig is."

Een paar uur later kwam het Israëlische leger echter met een "verduidelijking", waarin werd gesteld dat Israëlische grondtroepen en de luchtmacht weliswaar doelen in de Gazastrook bestookten, maar het gebied niet zijn binnengetrokken.

Hazem Balousha, een journalist in Gaza, zei tegen de Britse krant The Guardian dat inwoners van de stad sinds middernacht intense bombardementen en aanvallen vanuit het noorden van de Gazastrook hoorden. "Het duurde een half uur. Heel luid; gebouwen trilden. Mijn gebouw trilde enorm." Ook andere media berichtten over hevige explosies. Inwoners die vlak bij de grens wonen, zouden (nog) geen grondtroepen hebben gesignaleerd.

De laatste omvangrijke grondoperatie door Israëlische troepen in Gaza was in 2014. Tijdens het conflict dat toen twee maanden lang duurde, kwamen meer dan 2.200 inwoners van de Gazastrook om het leven.

Israëlisch leger bestookt doelen in Gazastrook, Hamas schiet terug
90
Israëlisch leger bestookt doelen in Gazastrook, Hamas schiet terug

Geweld heeft afgelopen dagen aan beide kanten van de grens levens gekost

Eerder op donderdag werden duizenden reservisten gemobiliseerd en verzamelden Israëlische grondtroepen zich bij de grens.

Het geweld tussen Israëliërs en Palestijnen heeft de afgelopen dagen burgers aan beide kanten van de grens het leven gekost. De Palestijnse autoriteiten maakten melding van 83 doden, onder wie 17 kinderen. Ook raakten meer dan 480 mensen gewond. In Israël vielen minstens zeven doden, onder wie een zes jaar oud kind. Het leger zegt dat het huis van het jongetje is geraakt door een raket uit de Gazastrook.

Israël voerde de afgelopen dagen honderden luchtaanvallen uit in de Gazastrook. Een legerwoordvoerder zegt dat voorbereidingen worden getroffen voor "verschillende scenario's". Hij noemde een grondoffensief "een scenario". Vanuit de Gazastrook zouden in enkele dagen tijd ruim zestienhonderd raketten zijn afgevuurd.

VN roept op tot wapenstilstand en veiligheidsraad komt bijeen

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) António Guterres riep vrijdag via Twitter op tot een wapenstilstand. "Dit conflict zal slechts radicalisatie en extremisme in de hele regio doen toenemen."

Op zondag 16 mei zal de VN-Veiligheidsraad bijeenkomen om de situatie in Israël en Gaza te bespreken, maakte de Amerikaanse ambassadeur Linda Thomas-Greenfield bekend via Twitter.

Vlak nadat berichten over de vermeende inval naar buiten kwamen, lieten de Verenigde Staten weten hun inwoners af te raden naar Israël te reizen vanwege aanhoudende raketaanvallen vanuit de Gazastrook.

De crisis van de afgelopen week begon met gewelddadige protesten in Jeruzalem. Directe aanleiding tot de onlusten zijn spanningen rond religieuze feestdagen op de Tempelberg en een gerechtelijke uitspraak in een slepende juridische strijd over de woninguitzettingen van zestig Palestijnse gezinnen in de oostelijke wijk Sheikh Jarrah.