Bij de protesten tegen de regering in Colombia zijn sinds eind april 42 mensen om het leven gekomen, meldt de nationale ombudsman van het Zuid-Amerikaanse land dinsdag. Op één na alle slachtoffers waren burgers, het andere slachtoffer was een militair.

Het Colombiaanse ministerie van Defensie laat weten dat tot nu toe 849 politieagenten gewond zijn geraakt bij de protesten. Het aantal gewonde burgers is sinds 3 mei niet meer bijgewerkt en is officieel op 306 blijven steken.

President Iván Duque zegt dat de politie zich aan de grondwet heeft gehouden en dat schendingen van de wet worden onderzocht. De politie maakte maandag bekend dat 5 agenten geschorst zijn en dat er nog 62 worden onderzocht.

Een voorstel voor een belastingwet, dat inmiddels van tafel is geveegd, is de directe oorzaak van de protesten. De regering wil met een nieuw voorstel komen dat op meer steun kan rekenen.

Volgens Duque is een belastingverhoging nodig om de economische gevolgen van de coronapandemie te lijf te gaan. Vakbonden menen dat de armste mensen onevenredig hard worden getroffen door de belastingplannen.

Colombianen protesteren voor achtste dag op rij tegen regering en president
52
Colombianen protesteren voor achtste dag op rij tegen regering en president